- A l’espai urbà la ciutadania disposa d’una àmplia oferta de transport públic, però no tothom té la mateixa possibilitat d’usar-lo lliurement. Circumstàncies personals com el nivell de renda en condicionen l’accés, suposant una font de desigualtat a la ciutat (Miralles, 2022)
- Sant Joan de Déu, de la mà de les empreses Moventia i TRAM, porta a terme des de fa 7 anys un projecte per garantir l’accés gratuït al transport públic de les persones en situació de sense llar a Barcelona. Ja se n’han beneficiat prop de 3.600 persones, homes i dones d’entre 18 i 65 anys, en procés de recuperació de la seva autonomia personal.
La mobilitat és un dels elements clau i indispensable per combatre l’exclusió social. El projecte “Accés a la mobilitat per a les persones sense llar” engegat per Sant Joan de Déu amb el suport de Moventia i TRAM ajuda a reduir aquesta desigualtat que moltes persones pateixen, facilitant els desplaçaments en transport públic.
La iniciativa té com a objectiu donar accés gratuït a l’ús del transport públic a la ciutat de Barcelona i rodalia a les persones en situació de sense llar acollides als diferents programes d’atenció directa que porta a terme Sant Joan de Déu Serveis Socials – Barcelona, per tal que puguin assistir a les seves activitats formatives, de treball o recerca de feina, visites mèdiques, per recuperar la xarxa de relacions socials i familiars, per realitzar activitats de reforç de socialització (com ara d’oci i culturals) i qualsevol altre tipus de gestió i activitat coordinada amb els tècnics de Sant Joan de Déu perquè els ajudin a recuperar les regnes de la seva vida.
Moventia i TRAM donen suport al projecte des de fa 7 anys, en el marc de les actuacions que totes dues companyies realitzen com a empreses socialment responsables. La seva vinculació suposa el finançament de la pràctica totalitat del cost anual del projecte per facilitar l’accés al transport públic de les persones ateses des de diferents programes socials de l’entitat. Durant el passat 2023 l’ajut va incidir directament en prop de 600 persones i en els 7 anys que dura l’aliança, ja se n’ han beneficiat prop de 3.600 persones.
Tant Moventia com TRAM han adoptat des de la seva fundació un clar compromís amb les persones, més enllà dels seus treballadors i treballadores, les persones usuàries dels seus serveis i la ciutadania en general. Tot anant en línia amb l’ODS 17, ‘Aliances per aconseguir objectius’, les dues empreses desenvolupen programes propis i col·laboren, com en aquesta ocasió, amb entitats i fundacions sense ànim de lucre, per impulsar una societat millor i contribuir a millorar la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables.
El transport públic, eina d’inclusió
A l’acte de renovació de l’aliança, han participat la vicepresidenta Corporativa, Comunicació Interna i Institucional de Moventia, Sílvia Martí; el director general de TRAM, Humberto López Vilalta; el director de Sant Joan de Déu Serveis Socials – Barcelona, Salvador Maneu; i el director de l’Obra Social Sant Joan de Déu – UT1, Oriol Bota.
Durant la conversa, s’ha posat de manifest que el transport públic és una eina essencial perquè la ciutadania pugui desenvolupar les activitats de la vida quotidiana com estudiar, treballar o mantenir la xarxa social, i especialment per les persones en situació de sense llar que han d’accedir a diversos recursos públics distribuïts per tota la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana. A més a més, l’accés al transport permet gaudir d’activitats complementàries que incideixen directament en la seva recuperació, ja que enforteixen els lligams socials i amb la comunitat.
A la reunió també s’ha comentat el positiu impacte del projecte sobre l’ocupabilitat: al darrer any, prop de la meitat de les persones acollides han sortit del programa amb feina, recuperant els nivells assolits abans de la pandèmia. En el mateix període, també hi ha hagut un increment en l’evolució de persones que han deixat el programa amb ingressos econòmics, assolint el 86% de les persones ateses.